Ministrul elen al Finanţelor, Evangelos Venizelos, a participat luni la o teleconferinţă cu oficiali ai Uniunii Europene (UE), ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Băncii Centrale Europene (BCE) pentru a-i convinge de sustenabilitatea planului de reducere a deficitului bugetar, în contextul negocierilor tensionate legate de încasarea următoarei tranşe a împrumutului FMI, relatează Financial Times.
Noul set de propuneri prezentat de Grecia a venit după ce creditorii europeni s-au arătat nemulţumiţi de măsurile de austeritate prezentate de guvernul elen săptămâna trecută. "A fost vorba despre un mesaj clar din partea ţărilor cu un rating de triplu A", a declarat un oficial care a asistat la teleconferinţă. "Vedem că (n.r. Grecia) a ajuns departe, dar va trebui să facă mai mult", a mai precizat sursa citată de Financial Times.
Măsuri de austeritate: arestarea celor care nu plătesc taxa de solidaritate
Aseară, guvernul de la Atena s-a reunit de urgenţă pentru a stabili noi măsuri de austeritate care vor duce la îndeplinirea condiţiilor impuse pentru acordarea următoarei tranşe a împrumutului, în valoare de 8 miliarde de euro.
Pentru a atinge obiectivele impuse de UE şi FMI, guvernul elen ia în considerare noi concedieri în sectorul public (circa 20.000 de persoane, potrivit presei locale), îngheţarea pensiilor şi a salariilor din sectorul bugetar şi chiar arestarea persoanelor care nu-şi plătesc contribuţia de solidaritate. "Taxa de solidaritate" a fost adoptată recent şi se aplică procentual, persoanelor cu venituri nete anuale de peste 12.000 de euro. Astfel, pentru cei cu salarii cuprinse între 12.001 şi 20.000 de euro se percepe o contribuţie de 1%. Pentru salarii anuale de la 20.001 la 50.000 de euro, taxa este de 2%. Cei cu venituri între 50.001 şi 100.000 de euro vor plăti 3%, iar cei cu salarii mai mari, vor contribui cu 4%. @N_P