Votul negativ al Olandei ar putea compromite perspectivele de aderare ale României pe termen nelimitat. Europarlamentarii români sunt uimiţi de anunţul Olandei, dar încă mai speră într-o înţelegere.
Pentru că nu au rezolvat probleme legate de corupţie, aşa cum spune ultimul raport pe Justiţie al Comisiei Europene, Olanda nu va accepta ca România şi Bulgaria să facă parte din spaţiul Schengen. Finlanda ar putea face la fel. Deşi mai multe ţări sunt împotriva aderării României şi Bulgariei, în special cele nordice, alături de Germania şi Franţa, este de aşteptat ca ele să nu se manifeste la următorul Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, din 22 septembrie, deoarece nu mai e nevoie. Un singur vot împotrivă e suficient.
Preşedinţiile UE care nu ne ajută
„E o decizie iraţională şi pur politică. Este pentru prima dată când un stat membru care a votat concluziile raportului pe Schengen pentru cele două ţări vine ulterior şi blochează decizia. Mai poate face la fel Finlanda, pentru că, politic, joacă acum această carte. E oricum destul. Ceilalţi nu se vor mai pronunţa împotrivă", a declarat, pentru „Adevărul Europa", un expert Schengen. Bucureştiul anunţase că, pe 22 septembrie, ziua Consiliului JAI, România va fi acceptată în Schengen.
Europarlamentarii români sunt uimiţi. „Mă surprinde declaraţia Olandei. Ştiam că există probleme cu unele state membre, dar aşteptările mele erau legate mai mult de Finlanda. În orice caz, e o decizie incorectă. Cred însă că mai este timp pentru a se ajunge la o înţelegere. Dacă Olanda va rămâne singura ţară care va ridica obiecţii, atunci va putea fi izolată şi convinsă de celelalte state membre să dea înapoi. A mai existat o situaţie similară, în 2010, când Olanda a fost singurul stat care, în Consiliu, s-a opus liberalizării vizelor pentru ţările din Balcanii de Vest, dar a trebuit să se încline în faţa celorlalţi