Ciudat lucru, memoria omului. Ne aducem aminte selectiv, ce ne convine. Iar dacă nu ne convine, nu ne mai amintim. Altfel nu îmi explic amnezia unora. Iată de ce vă propun săptă-mâna aceasta o întoarcere în timp.
Am în faţă un număr al revis-tei Soviet Life, din Octombrie 1984. Este o publicaţie distribuită de sovietici în Statele Unite, cu un preţ afişat de 1,25 do-lari. Cred că este, în esenţă, aceeaşi revistă care era distribuită în Româ-nia sub titlul Uniunea Sovietică. Desigur, o expresie a propagandei acelor timpuri. Dar chiar şi aşa, merită să o răsfoim.
Pe copertă, un cuplu pe o motocicletă modernă. Atracţia pentru sportul cu motor nu i-a aşteptat, din câte se vede, pe copiii "socialismului-caviar". Primele pagini sunt dedicate unui interviu cu primul-secretar al Partidului Comunist din Uzbekistan. "60 de ani de progres" etc. Nicio vorbă despre distrugerea mediului pentru a face loc culturilor de bumbac. Nimic care anunţă scandalul de corupţie în care a fost implicat ginerele lui Brejnev. "Astăzi noi suntem o republică sovietică suverană, cu o industrie modernă şi cu o agricultură puternic mecanizată". Dacă aşa spune tovarăşul secretar-general...
Unul dintre articolele din revistă este despre progresele "medicinei sovietice". În curând, boli precum cancerul sau afecţiunile cardiovas-culare ar putea fi "învinse". Un tabel tipărit cu litere mari prezintă şi costurile pentru pacienţii sovietici. Operaţia: gratuită. Analiza sângelului: gratuită. Radiografia: gratuită. Medicamentele: gratuite. Etc.
Mesajul, evident, este că doar în capitalismul cel putred oamenii îşi plătesc medicamentele, doctorii, operaţiile sau analizele. Şi tot evident este că lipseşte orice fel de analiză critică, lucidă, a schemei propuse. Cine plăteşte, în cele din urmă? Cât de eficient este un sistem în care facturile consumatorilor afişează, mereu, cifra zero? Cum