Săptămâna trecută, grupul de firme Pastel a împlinit cinci ani de activitate, reunindu-şi toate serviciile sub umbrela amplă a marketingului experienţial, sub denumirea de pastel. Odată cu aceasta, agenţia a lansat un site nou şi a revitalizat blogul. pastel a lansat totodată şi site-ul marketingexperiential.ro, un spaţiu de know-how pentru experienţele complete de brand.
Agenţia a fost înfiinţată în 2006 de Ioana Mucenic şi Dana Popa, la vremea respectivă doar studente. Capitalul de pornire a constat în 200 de euro, un laptop şi o idee. La 5 ani distanţă, agenţia are o echipă de 15 persoane şi peste 40 de clienţi, din care aproximativ jumătate sunt colaborări de lungă durată.
Cu această ocazie, Ioana Mucenic, managing partner pastel, a oferit un interviu pentru Curierul Naţional.
Ce modificări au apărut în ultimii cinci ani în piaţa de marketing experienţial?
Acum 5 ani, când am început, ne era şi nouă greu să înţelegem diferenţa dintre ceea ce făceam în mod normal şi această nouă abordare. Pe de o parte, ca şi filozofie, părea foarte simplu, dar, în implementare, devenea foarte complicat. Cum şi denumirea de marketing experienţial este una nefericită, fiind lungă şi alambicată, popularitatea sa a fost şi este încă destul de mică.
Când am început, puţini erau cei ce înţelegeau cum se construieşte o experienţă de brand şi de ce au nevoie de ea. De cele mai multe ori, noi ne construiam campaniile şi evenimentele folosind principiile marketingului experienţial, fără să explicăm a priori acest lucru clientului. Preferăm să explicăm şi să arătăm valoarea adăugată a acestui lucru după ce terminam proiectul, pentru că, prin puterea exemplului, este mult mai uşor de înţeles.
Acum nu mai facem aşa. Piaţa a evoluat, iar trendurile internaţionale ne ajută mult. Sunt mulţi cei ce au înţeles că acest domeniu nu este sinoni