Preşedintele SUA, Barack Obama a propus creşteri de taxe în valoare de 1.500 miliarde de dolari pentru următorii zece ani, vizând în principal pătura cea mai bogată a populaţiei. Planul vizează reducerea deficitului cu 3.000 miliarde de dolari.
Obama şi-a prezentat propunerile luni dimineaţă la Casa Albă, programul elaborat de administraţie având rolul de recomandare pentru comisia din Congres care trebuie să găsească măsuri de reducere a deficitului bugetului federal cu cel puţin 1.500 miliarde de dolari.
"Astăzi anunţ un plan care detaliază cum finanţăm crearea de joburi şi cum reducem, în acelaşi timp, datoria SUA. Washingtonul trebuie să trăiască în limita mijloacelor sale. Pentru a rezolva această problemă, fiecare trebuie să plătească partea sa", a spus preşedintele.
Conflict cu republicanii
Comisia Congresului trebuie să ajungă la un acord până pe 23 noiembrie.
Propunerile lui Obama anunţă un nou duel între preşedinţie şi liderii republicani din Congres.
Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, unul dintre cei mai influenţi republicani din Congres, a declarat săptămâna trecută că Partidul Republican nu va accepta creşteri de taxe şi a cerut comisiei de reducere a deficitului să se concentreze pe restrângerea programelor sociale, precum asigurarea de sănătate Medicare oferită bătrânilor.
Obama a ameninţat cu dreptul de veto al preşedintelui orice propunere de scădere a deficitului care ar reduce programul Medicare fără să crească taxele plătite de bogaţi.
Preşedintele a inclus printre propunerile sale reducerea ajutoarelor oferite prin programul Medicare, însă planul e condiţionat de creşterea taxelor.
Astfel, Obama a propus scăderea bugetului programului Medicare cu 248 miliarde de dolari, sumă care include reducerea plăţilor acordate furnizorilor de servicii de sănătate. Totodată, programul