Peste câteva zile, Adunarea Generală a ONU ar trebui să ia o decizie în legătură cu recunoaşterea statului palestinian. Această hotărâre nu este o „premieră", ci mai degrabă o repetare a istoriei, scrie cotidianul francez Le Monde. Jurnaliştii francezi amintesc că rezoluţia 181, dată pe 29 noiembrie 1947, prevedea crearea a două state - unul israelian şi unul palestinian şi un regim internaţional pentru Ierusalim. Cel de-al doilea stat nu a avut timp să se nască din cauza războiului pe care ţările arabe vecine l-au declarat Israelului, iar după 64 de ani, palestinienii riscă să nu obţină o reparaţie a situaţiei prin depunerea proiectului lor de recunoaştere a statului palestinian în faţa Adunării Generale a ONU.
Jurnaliştii francezi scriu că palestinienii au ezitat să ceară Consiliului de securitate admiterea în ONU fiindcă Statele Unite se opun acestei inţiative, iar Barack Obama a avertizat că, în cazul în care se va întâmpla aşa ceva, Washingtonul îşi va folosi dreptul de veto.
În cadrul Adunării Generale, în schimb, nu există veto şi va fi nevoie numai de o majoritate simplă a celor 193 de ţări reprezentate pentru adoptarea proiectului de rezoluţie palestiniană. Potrivit estimărilor, mai mult de 120 de state sunt gata să se pronunţe în favoarea textului lui Mahmoud Abbas, liderul Autorităţii Palestiniene.
În rândul celor care susţin crearea statului Palestina se numără: Rusia, China, toate ţările emergente - de la Brazilia, la India, trecând prin Africa de Sud -, lumea arabă, majoritatea statelor africane şi asiatice. În tabăra celor care sunt contra: Israel, susţinut de Statele Unite şi de alte câteva zeci de state. Europa rămâne divizată şi în această chestiune. Franţa şi Marea Britanie, împreună cu o parte din statele UE sunt tentate să zică „da". De partea cealaltă, Germania care nu vrea să strice relaţiile cu Israelul, Olanda, Polonia şi