UE şi FMI au prezentat Guvernului elen o listă cu 15 măsuri de austeritate pe care trebuie să le pună în aplicare urgent pentru a-i debloca următoarea tranşă de bani. Executivul grec s-a conformat şi s-a reunit de urgenţă, duminică, promiţând măsuri draconice pentru a evita falimentul şi pentru a obţine bani de la UE şi FMI.
Guvernul de la Atena trebuie să înceapă să concedieze funcţionarii din sectorul bugetar, să reducă sau să îngheţe salariile şi pensiile, să crească accizele la păcură, să închidă companiile de stat cu pierderi, să reducă cheltuielile din domeniul sănătăţii şi să accelereze privatizările, scrie Reuters. Toate aceste măsuri fac deja parte din programul Greciei de reducere a deficitului bugetar, asumat de Atena faţă de creditorii internaţionali şi aprobat de Parlament în luna iunie pentru a obţine finanţare din partea Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional, pentru a evita intrarea ţării în incapacitate de plată.
Grecii se simt „şantajaţi şi umiliţi"
Dar, până acum, autorităţile de la Atena nu au pus mai nimic în practică, iar creditorii şi-au pierdut răbdarea. Premierul grec, George Papandreu, şi-a contramandat vizita în Statele Unite pentru a prezida şedinţa de Guvern, iar ministrul de Finanţe, Evangelos Venizelos, le-a prezentat inspectorilor UE şi FMI modul în care va implementa condiţiile impuse de cele două organisme internaţionale. Grecia a fost „şantajată şi umilită", a declarat ministrul grec de Finanţe, subliniind că, pentru ca această situaţie să înceteze, ţara trebuie să avanseze în eforturile de reducere a deficitului.
„Dacă vrem să stabilizăm situaţia, dacă vrem să evităm falimentul, dacă vrem să rămânem în centrul Zonei Euro, dacă vrem ca ţara să nu mai fie şantajată şi umilită - pentru că niciun cetăţean nu ar trebui să fie nevoit să suporte umilirea ţării sale - trebuie să luăm trei decizii -, impo