* România se adresează preponderent UE şi NATO, pentru că Armata română nu are bani
Echipamentele noastre de apărare arată excepţional, dar sunt făcute cu logistică şi SDV-istică din anii 1920, a subliniat, ieri, Vasile Marius Crişan, directorul "Romarm", adăugând: "Am avut un client interesat de un produs şi mi-a spus: < Produsele arată excepţional, dar sunt făcute cu logis-tică şi SDV-istică din 1920 >". Domnia sa a precizat că ţara noastră produce echipamente la nivel de vârf: "Avem arme de asalt de calibru mare şi mic, muniţie de calibru mare şi mic - toate la nivel de vârf. Avem sector de tehnică militară şi producem transportoare blindate de trupe. Unul dintre contractele de colaborare cu MApN are ca obiectiv furnizarea transportoartelor blindate de trupe de calibrul 8x8".
Industria de apărare trece prin momente grele, mai ales în ultima perioa-dă, după ce au fost aprobate două directive europene care reglementează acest domeniu, este de părere Viorel Manole, directorul executiv al Asociaţiei Patronale a Producătorilor de Tehnică Militară din Bucureşti (PATROMIL): "Facem mari eforturi să ne includem în strategia de dezvoltare a bazei internaţionale din domeniu, altfel nu vom rezista în programele de armament viitoare. (...) UE doreşte o piaţă europeană de echipamente pentru apărare. Curând, ţările membre nu vor mai cumpăra echipamente fără să controleze sursa inclusiv a materiei prime. Acest lucru este un avantaj pentru noi".
Reprezentanţii industriei de apărare, prezenţi ieri la conferinţa care a anunţat ediţia de anul acesta a expoziţiei de echipamente militare - Expomil 2011 - au subliniat că România se adresează "preponderent UE şi NATO, pentru că Armata română nu are bani".
Aceştia au menţionat la unison că "Expomil" vizează identificarea oportunităţilor pentru dezvoltarea echipamentelor militare, precum şi pentru crearea de noi p