Grecia ar trebui să intre voluntar în incapacitate de plată şi să părăsească zona euro, revenind la drahmă, în încercarea de a ieşi din cercul vicios al insolvenţei, competitivităţii reduse şi crizei tot mai profunde, susţine Nouriel Roubini, unul dintre economiştii care a prevăzut criza financiară din 2008, într-un articol de opinie publicat în Financial Times.
"Recentul împrumut pe care Europa i l-a oferit Greciei a fost total dezavantajos deoarece acesta asigură o reducere nesemnificativă a datoriilor", consideră Roubini. Dacă analizezi cu atenţie numerele şi iei în considerare şi "îndulcitorii substanţiali" pe care i-au primit creditorii, adevărata scutire de datorii este aproape egală cu zero, argumentează economistul. "Cea mai bună soluţie ar fi să refuze oferta şi, sub ameninţarea intrării în incapacitate de plată, să renegocieze alta", susţine el.
Chiar dacă datoria publică, ajunsă la aproape 200% din produsul intern brut, ar fi redusă considerabil, Grecia nu îşi va mai putea reveni fără a mări nivelul competitivităţii, cea mai fezabilă modalitate fiind o depreciere reală a monedei. Roubini consideră că, în acest sens, există trei scenarii posibile.
Scenariile lui Dr. Doom
Primul scenariu presupune o depreciere a monedei unice europene, însă, în contextul slăbiciunii economice ale Statelor Unite precum şi al competitivităţii germane, nu se întrevede o asemenea ipoteză. O reducere rapidă a costurilor forţei de muncă, prin reforme structurale care să crească productivitatea peste ritmul de creştere al salariilor este la fel de improbabilă, având în vedere că Germania a avut nevoie de 10 ani pentru a implementa cu success această strategie, iar Grecia nu are la dispoziţie un deceniu. A treia variantă ar fi o deflaţie rapidă a preţurilor şi a salariilor cunoscută drept o "devalorizare internă". Această măsură ar duce însă la o criză de ce