Partidul lui Dan Voiculescu şi-a părăsit de două ori partenerul care l-a angrenat la guvernare.
Partidul Conservator a decis luni să candideze singur la alegerile locale din anul 2012 deşi are parafat un protocol de colaborare cu PNL. Istoria PC arată un partid care nu a reuşit niciodată să intre în Parlamentul României prin forţe proprii.
2000-2003: Polul Social Democrat
Partidul Conservator (PC), fostul Partidul Umanist Român (PUR), s-a născut la 18 decembrie 1991, sub conducerea lui Dan Voiculescu şi a ajuns în prim-planul politicii odată cu intrarea la guvernare, în 2000, alături de PDSR. La alegerile din 1992 şi 1996, PUR obţinuse sub 1%.
Dupa alegerile din 2000, umaniştii au intrat în Polul Social Democrat alături de PSD. PUR a primit apoi în partid numeroşi membri ai PD, ApR, PNL şi chiar şi ai PSD (cum ar fi prefectul de Sibiu de la acea vreme) dar şi parlamentari, primari şi consilieri locali. Potrivit unui sondaj realizat de IPP, în decurs de un an (2000-2001), PUR şi-a dublat reprezentarea la nivelul primarilor. Cel mai semnificativ exemplu de migraţie a fost liberalul Stelian Duţu, fost lider PD Constanţa, care a trecut la PUR pe 5 martie 2001 cu o «zestre» de 23 primari, 8 consilieri şi 1.500 de membri.
Afluxul mare de noi membri a făcut Partidul Umanist să se simtă îndreptăţit să iasă de sub tutela PSD. Astfel că în martie 2002, după ce peste 4 filiale rupseseră protocolul local cu PSD, Dan Voiculescu a anunţat că PUR va candida la alegeri ca independent iar în 2003, partidul a ieşit de la guvernare pe motiv de nerespectare a protocolului de colaborare.
În guvernarea cu PSD, PC a avut un ministru în persoana Silviei Ciornei, titularul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi al Cooperaţiei.
2004: De la Năstase la Băsescu
La alegerile parlamentare din 2004, PUR formează alianța preelec