Vizitatorii au putut afla detalii, ieri, despre zbuciumata istorie a castelului de la Bonţida. În cadrul Zilei Porţilor Deschise de la castelul din Bonţida, a fost inaugurat şi un Centru de Pregătire şi Informare pentru cei care sunt interesaţi să restaureze clădirile vechi.
Peste 300 de turişti au profitat de Ziua Porţilor Deschise şi au vizitat, ieri, Castelul Banffy de la Bonţida. Ghizii, reprezentanţi ai Fundaţiei Transylvania Trust din Cluj-Napoca, au făcut de două ori turul castelului, prezentându-le vizitatorilor istoria zbuciumată a acelor locuri.
Turiştii au fost încântaţi de cele văzute, dar şi de evoluţia lucrărilor de restaurare la care au fost supuse clădirile castelului. „Am mai fost la castel în urmă cu vreo doi ani. Acum, arată altfel, totul pare mai viu. Mi-e drag aici. De anul acesta sunt studentă la Cluj, am să vin mai des aici", a spus băimăreanca Cristina Korponai, în vârstă de 18 ani, care s-a aflat ieri printre vizitatorii castelului de la Bonţida.
Meşterii vor turism local
Dulgherii şi zidarii care i-au învăţat întreaga vară pe studenţi secretele restaurării clădirilor istorice au făcut adevărate demonstraţii meşteşugăreşti tradiţionale. „Au venit şi doi pietrari, care au explicat cum se prelucrează tradiţional piatra. Noi, dulgherii, am montat din nou o parte din acoperiş", a explicat Marton Bikfalvi, şeful dulgherilor de la Bonţida, care lucrează la restaurarea castelului din anul 2001.
Nemulţumirea bărbatului se leagă de lipsa de fonduri pentru restaurarea integrală a castelului şi de promovarea slabă a turismului local. „Aici ar trebui să se renoveze maimulte camere, să aibă turiştii unde să doarmă. Turismul bine pus la punct ar aduce numai beneficii satului nostru", a adăugat meşterul dulgher.
Centru de informare
Fundaţia Transylvania Trust a inaugurat ieri, în p