Complexul Energetic Turceni, cea mai mare termocentrală din România, a pus în funcţiune săptămâna trecută un proiect de 220 de milioane de euro, o instalaţie de desulfurare, acest tip de investiţii fiind obligatorii pentru toate unităţile termo locale pentru a se încadra în normele de mediu impuse la nivel european.
Tot CEN Turceni este deocamdată singura termocentrală din România care are în derulare un proiect de circa un miliard de euro pentru captarea şi stocarea CO2-ului, având şanse semnificative de a obţine o finanţare europeană pentru jumătate din suma necesară.
"Au muncit circa 750 de persoane pentru realizarea instalaţiei de desulfurare, dintre care 500-550 au fost active pe şantier", a spus Octavian Graure, directorul general al CEN Turceni.
Contractorul general al acestei lucrări a fost compania Austrian Energy & Environment, iar banii au venit printr-un împrumut pe care unitatea din bazinul Olteniei l-a semnat în 2005 cu Banca Japoniei pentru Cooperare Internaţională, producătorul de energie punând la rândul său o sumă mică din fonduri proprii.
"Aceasta este o soluţie pentru dezvoltarea durabilă a energiei în România", a spus Claudiu Stafie, secretar de stat în Ministerul Economiei, dar care nu a mai ştiut nici la cât se ridică necesarul de investiţii de mediu pentru restul unităţilor termo, nici care vor fi primele care se vor închide din lipsa banilor pentru aceste proiecte obligatorii.
Gipsul de la Turceni, într-o fabrică Lafarge
Deşi numărul de locuri de muncă formate în urma proiectului de desulfurare nu este unul semnificativ, instalaţia fiind automatizată, investiţia de 220 de milioane de euro realizată de CEN Turceni a atras însă şi bani pe orizontală.
De exemplu, francezii de la Lafarge au terminat prima fază dintr-o unitate de producţie, amplasată în spatele termocentralei, care va folosi gipsul rezultat