* Surse din piaţă susţin că Bursa ar trebui să anuleze tranzacţiile prin care un broker a vândut acţiuni "Biofarm" şi "Mercur" Craiova în contextul executării silite a AVAS
Scandalul izbucnit pe piaţa noastră de capital după ce un executor judecătoresc a încercat să vândă la Bursă mai multe pachete de acţiuni ale unor societăţi listate, gestionate de AVAS, după ce a obţinut executarea silită a instituţiei, a înregistrat un nou episod.
De data aceasta, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost obligată, printr-o Ordonanţă a arbitrului pieţei de capital, să intervină şi să ia măsurile "care se impun", sub justificarea că au fost încălcate prevederi ale Codului Bursier în cazul tranzacţiilor cu acţiuni evidenţiate în contul AVAS, la "Biofarm" Bucureşti (BIO) şi "Mercur" Craiova (MRDO), ce au avut loc pe piaţa specială a vânzărilor la ordin.
"Oltenia Grup Invest" a intermediat tranzacţiile.
Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a suspendat, deja, decontarea tranzacţiilor cu 1,74 milioane acţiuni BIO şi 6.000 acţiuni MRDO, acţiuni, dar şi derularea altor schimburi prin care executorii judecătoreşti ar intenţiona să vândă din pachetele gestionate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) la alte societăţi listate.
Ordonanţa CNVM arată că, în cazul schimburilor menţionate, au fost încălcate dispoziţiile articolului 228 din Codul BVB, care specifică condiţiile în care poate fi utilizată metoda vânzării speciale la ordin.
Totuşi, Ordonanţa nu precizează care sunt măsurile pe care Bursa este obligată să le adopte în cazul tranzacţiilor cu acţiuni BIO şi MRDO, lăsând această decizie la latitudinea BVB. Documentul citat stipulează, însă, că BVB trebuie să facă acest lucru "de îndată", o formulare menită să arate urgenţa demersului.
Deşi Ordonanţa are anumite ambiguităţi, se pare că CNVM ar aştepta ca BVB "s