Sebastian Lăzăroiu a explicat, pentru MEDIAFAX, de ce nu a contestat decizia CE privind restricţiile pe piaţa muncii din Spania, spunând că nu ar fi fost şanse de reuşită, un punct câştigat fiind supravegherea Spaniei de către CE.
În opinia fostului ministru al Muncii, "episodul cu Spania" a fost o situaţie de criză, în care ministerul a încercat să se implice repede şi raţional şi în beneficiul românilor care ar fi fost afectaţi de decizia Spaniei de-a reintroduce restricţiile pe piaţa muncii.
"Atunci a fost... ne-a luat un pic prin surprindere şi spaniolii au venit la Bucureşti, ne-au anunţat despre intenţia lor de a reintroduce restricţiile. Primul lucru a fost să înţelegem cum stau lucrurile dacă ei au dreptul să facă asta, ne-am uitat repede pe tratatul European şi aveau dreptul şi orice ţară are dreptul să facă asta, poate că şi România va fi vreodată într-o situaţie de genul ăsta şi va decide, pt că e până la urmă o măsură la nivel naţional. Care adevărat că ştiam la fel de bine şi că e foarte important ca Spania să nu ridice aceste restricţiuni, adică ei le impun, le reimpun. Întrebarea era până când? Din 2007 nu mai au nici ei dreptul, practic toate ţările îşi vor liberaliza piaţa muncii. Întrebarea era vor sta până în 1014, vor decide singuri şi atunci am realizat că de fapt sunt trei părţi angajate şi Bucureştiul şi Madridrul dar şi Bruxellul. Şi asta a fost primul lucru care l-am făcut, n-am fost al Madrid ci am fost la Bruxelles când a apărut criza pentru că am vrut să înţeleg care este poziţia Comisiei Europene pe acest subiect", a explicat Sebastian Lăzăroiu.
Din punctul său de vedere, decizia luată la Bruxelles privind obligarea Spaniei de a prezenta din trei în trei luni un raport asupra efectelor acestei restricţii a fost un lucru bun.
"Eeu cred că ăsta a fost repet cel mai bun lucru pe care-l puteam să-l obţinem, că de altf