Cele mai bune sunt produsele preparate la maximum 70 de grade, fără adaos de zahăr şi conservanţi, care păstrează vitaminele şi mineralele din fructe.
Cel mai bun desert de sezon este magiunul tradiţional din prune, fără adaos de zahăr. Poate fi consumat chiar şi de două-trei ori pe săptămână şi este recomandat inclusiv persoanelor cu diabet şi celor care ţin cure de slăbire. „Există un procedeu de făcut magiun foarte bun care e mai greu de aplicat acasă. Prunele se lasă cu tot cu pieliţă, altfel se pierd anti-oxidanţii şi mineralele, şi nici nu se adaugă zahăr. Temperatura la care sunt concentrate fructele este controlată şi nu e mai mare de 60-70 de grade. Totul se face în baie de apă, iar oalele au pereţi dubli, astfel încât prunele nu se degradează. Din cinci kilograme de prune se obţine unul singur de magiun şi nu mai este nevoie de conservanţi", explică Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
De asemenea, magiunul cel mai bun şi mai aromat este făcut din mai multe soiuri de prune. Ele sunt o sursă foarte bună de potasiu, magneziu, seleniu. În plus, conţin cantităţi mici de bor, util pentru sistemul endocrin. Atunci când alegeţi un magiun din comerţ, aveţi grijă să existe pe borcan menţiunea „magiun tradiţional fără adaos de zahăr".
Gem de pere cu ghimbir
Un alt desert bun este gemul de pere cu ghimbir, care se poate consuma chiar şi de două ori pe săptămână. Reţeta tradiţională spune că perele se taie în felii sub-ţiri, se aleg trei bucăţi de rizomi de ghimbir şi se feliază. Se stoarce o lămâie şi se folosesc 30-50 ml suc proaspăt. Se amestecă ingredientele într-un vas termorezistent, se adaugă două lingu-riţe de agar-agar sau de pectină, 5-10 ml şteviozidă şi 250 ml apă. Se fierbe totul timp de 20 de minute. Se pune gemul în borcane şi se pasteurizează pe baie de apă.
„Reţeta este ex