Femeile angajate în România câştigă 90 de cenţi în raport cu un dolar câştigat de un bărbat care are acelaşi loc de muncă, în timp ce în Europa şi în Asia Centrală raportul este de 80 de cenţi la un dolar, potrivit unui Raport al Băncii Mondiale privind egalitatea de şanse dintre femei şi bărbaţi, potrivit Agerpres.
"În toate statele, femeile au acces inegal la venituri. Femeile angajate câştigă mai puţin decât bărbaţii. Au acces mai scăzut la afacerile companiilor mari. În timp ce un bărbat câştigă un dolar, pentru acelaşi timp de job o femeie câştigă 80 de cenţi, în Europa şi în Asia Centrală. În România, raportul este de 90 de cenţi la un dolar', a declarat Carolina Sanchez Peramo, Senior Economist în Departamentul pentru Reducerea Sărăciei şi Management Economic al Băncii Mondiale, într-o video-conferinţă.
Banca Mondială a publicat Raportul 'Egalitatea de gen - soluţia corectă şi inteligentă', care tratează probleme legate de egalitatea de şanse dintre femei şi bărbaţi pe piaţa muncii, în sănătate, în familie şi impactul economic al acestora.
"În România, în Belarus sau în alte state din zonă, se înregistrează o rată de participare mai mare a femeilor pe piaţa muncii. Însă sunt diferenţe între job-urile femeilor şi cele ale bărbaţilor. În România, femeile sunt răspândite inegal în sectorul public şi în servicii. Sunt femei pe piaţa muncii, dar fac anumite job-uri diferite de cele ale bărbaţilor, ceea ce se traduce în salarii mai mici pentru femei'', a adăugat Sanchez.
Potrivit raportului BM, cea mai mare diferenţă este legată de rata de mortalitate a fetelor şi femeilor în comparaţie cu cea a bărbaţilor, în ţările aflate în curs de dezvoltare. La nivel global, cazurile în care femeile mor după naştere sau 'dispariţia' fetelor la naştere totalizează aproximativ 3,9 milioane femei în ţările cu venituri scăzute şi medii. Circa două cincim