Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 se păstrează în memoria românilor, de peste 90 de ani, nu doar prin litere şi poveşti, ci şi în imagini, prin fotografiile unice realizate de Samoilă Mârza, născut la 18 septembrie 1886, la Găltiu, judeţul Alba.
În volumul doi al cărţii Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc, Ion Gavrilă Ogoranu spunea despreSamoilă Mârza, fotograful Unirii de la 1 Decembrie 1918, că ajunsese rău din punct de vedere material, odată cu decăderea meseriei de fotograf:
“Din
Viaţa întreagă şi-a dedicat-o pasiunii fotografice, însă condiţia materială se degradase simţitor. Cu o bicicletă bătrână, surprinsă în imagini, Samoilă Mârza îşi făcea prezenta simţită pe uliţele satelor, când se deplasa la un eveniment pe care urma să-l fotografieze. Viaţa umilă l-a obligat să folosească 60 de ani acelaşi aparat fotografic cu care a surprins imaginile de la Marea Unire.
Fotograful a realizat doar cinci imagini la evenimentul din 1 decembrie 1918, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, nori şi ceaţă densă, dintre care trei cu mulțimile venite și două cu tribunele oficiale la care a fost citit actul unirii în fața Marelui Sfat Național și a poporului.
Nu au fost făcute poze, din păcate, în Sala Unirii, la momentul sem