Foto: JOHN KOLESIDIS / REUTERS Grecia se află de luni bune în pragul falimentului. Acum, nu mai are bani pentru pensiile şi salariile bugetarilor din luna octombrie. Pentru a fi din nou salvată şi accesa de la FMI tranşa de 8 miliarde de euro trebuie să ia măsuri draconice. Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au prezentat guvernului elen o listă de 15 măsuri de austeritate care trebuie grăbite pentru a debloca finanţarea externă.
Măsurile pe care FMI le cere guvernului de la Atena par a fi o copie la indigo cu cele pe care instituţia finanţatoare internaţională le-a cerut şi guvernului de la Bucureşti.
Grecia trebuie să înceapă să concedieze angajaţi din sectorul bugetar, să reducă sau să îngheţe salariile şi pensiile din sistemul de stat, să crească taxa pe păcură, să închidă companiile de stat care au pierderi, să scadă cheltuielile din domeniul sănătăţii şi să accelereze privatizările, potrivit listei de măsuri publicată ieri de presa elenă.
„Privatizările au rămas în urma programului stabilit, întrucât politicienii nu se pot pune de acord asupra procedurilor. Dacă mai aşteptaţi, ţara va intra în default-ul datoriilor enorme pe care le are”, a declarat reprezentantul FMI, la Atena, Bob Traa, transmite AFP.
Problema este că economia Greciei s-ar putea contracta cu 5,5% anul acesta, iar recesiunea va continua şi anul viitor, a afirmat luni Bob Traa, şeful misiunii FMI în Grecia, transmite Reuters. „Redresarea nu se va materializa fără o revigorare a reformelor”, a avertizat reprezentantul FMI. Acesta a adăugat că în 2011 s-ar putea înregistra o contracţie de 5,5%. „Deoarece va trece timp până ţara va ieşi din recesiune, estimăm că în 2012 se va înregistra un declin al economiei de 2,5%. Ne gândim că economia nu va reuşi să înregistreze o creştere trimestrială pozitivă până la sfârşitul anului viitor”, a spus acesta.
Dat