Mizeria domneşte pe câteva străzi centrale din Iaşi, unde casele dărăpănate au geamuri sparte şi preşuri în loc de uşă.
Evacuaţi de Primărie, blamaţi de trecătorii care merg pe celălalt trotuar, lipsiţi de condiţiile elementare de igienă, rromii care locuiesc în centrul municipiului şi-au făcut „stat în stat“. Încă dinainte de a ajunge în dreptul curţilor de pe strada Păcurari, ieşenii trebuie să grăbească pasul din cauza mirosului înţepător. Prima clădire ocolită de fiecare trecător este chiar în curbă, în intersecţia cu strada care duce spre Biserica „Toma Cozma“.
Daţi CLICK pe imagini pentru o fotogalerie cu rromii care au pus stăpânire pe centrul oraşului
Şatră lângă mănăstire
Dacă trotuarul este ocupat de o copaie din plastic, vopsită cândva în albastru, în care locuitorii casei îşi spală hainele şi puradeii, adevăratul pericol vine de la etaj. Balconul este folosit atât ca uscător de haine, cât şi ca sistem de evacuare a gunoaielor şi a apei menajere. Câţiva paşi mai încolo este locuinţa lui Gheorghe Cuţitaru. O recunoaşte orice ieşean care a trecut prin faţa ei deoarece nu are gard, iar pereţii stau să cadă.
El şi familia sa locuiesc acolo de aproape un an şi n-au plătit chirie nimănui. „Dacă ar pune lumină, gaze, ar merge să plătim chirie“, spune Elena Pintilie, concubina bărbatului. Cinci copii şi un câine reprezintă averea familiei. Cu cât înaintezi spre inima capitalei Moldovei, treci prin altă zonă care îţi dă fiori. Peste drum de turnul Goliei se întinde un teren viran înconjurat de case ţigăneşti. De aici, în fiecare dimineaţă, zeci de copii împânzesc mijloacele de transport în comun şi stau cu ochii pe buzunarele călătorilor.
Mizeria şi mirosurile care acoperă Bulevardul Păcurari, în zona dintre Biblioteca Centrală Universitară şi Şcoala „Petru Poni“ îi fac pe cei mai mulţi dintre ieşen