Să uiţi din când în când unde ţi-ai pus cheile sau în ce zi a săptămânii te afli nu este nimic ieşit din comun. Însă pentru ca aceste scăpări de memorie să nu devină o constantă în viaţa ta şi pentru a nu-ţi afecta performanţele profesionale, este bine să iei măsuri împotriva acelor obiceiuri de zi cu zi care te transformă într-un „uituc cu acte în regulă".
Odată cu trecerea anilor, poţi întâmpina tot mai frecvent dificultăţi în a-ţi aminti nume sau date. De altfel, specialiştii spun că vârsta este unul din principalii factori de risc pentru apariţia tulburărilor de memorie, inclusiv a bolii Alzheimer. Astfel, statisticile arată că demenţa afectează 1% din persoanele cu vârste cuprinse între 65 şi 74 de ani, 7% din vârstnicii între 75 şi 84 de ani şi 26%din cei trecuţi de vârsta de 85 de ani. Şi, totuşi, nu este exclus ca astfel de probleme să apară şi la persoane aflate în floarea vârstei, deoarece evoluţia, dar şi momentul debutului lor depind în mare măsură de stilul nostru de viaţă.
Stresul, duşmanul amintirilor
Pierderile de memorie şi lipsa de concentrare apar frecvent la tinerii care trăiesc în condiţii de stres, spun specialiştii. Aceasta deoarece expunerea prelungită la hormoni de stres (cortizolul) afectează hipotalamusul, zona din creier implicată în procesul de învăţare. Aşadar, chiar dacă eşti în permanenţă asaltat cu noi sarcini pe care trebuie să le rezolvi în timp record, încearcă să te organizezi astfel încât să îţi oferi şi răgazul necesar pentru odihnă.
Fumatul împiedică oxigenarea creierului
Un studiu realizat la Universitatea „Cambridge" şi la Universitatea „Michigan", SUA, a demonstrat că fumatul, chiar şi cel pasiv, contribuie semnificativ la degradarea capacităţii cognitive şi la apariţia tulburărilor de memorie. Specialiştii pun acest lucru pe seama faptului că expunerea la fumul de ţigară reduce aportul de oxigen