Capitala Yemenului, Sanaa, continua sa fie zguduita de ciocnirile dintre fortele guvernamentale si protestatarii pro-democratie, pentru a doua zi consecutiv.
Cel putin 23 de persoane au fost ucise, luni, de catre fortele regimului yemenit, ridicand la cel putin 50 numarul victimelor a doua zile de proteste, scrie Guardian.
Sunt cele mai grave tulburari din ultimele luni, in conditiile in care populatia a acumulat frustrari cu privire la refuzul presedintelui Ali Abdullah Saleh de a renunta la putere, dupa 33 de ani.
Mii de protestatari, inarmati cu bete, au patruns intr-o tabara apartinand garzilor prezidentiale din Sanaa, in vreme ce altii s-au indreptat spre sediul fortelor de elita ale fiului lui Saleh, Ahmed, din sudul orasului. 20 dintre cei ucisi luni se aflau la acel moment pe strada centrala Hayel - printre eu se aflau si un copil si cel putin trei soldati care au dezertat pentru a se alatura miscarii pro-democratie.
Duminica, cel putin 26 de persoane au fost ucise, dupa ce puscasii regimului au deschis focul impotriva a mii de protestatari in Sanaa, care cereau demisia lui Saleh. In afara de cei morti, sute de oameni au fost raniti si au fost dusi la spitale.
In orasul sudic Taiz, cel putin un protestatar a fost ucis si alti 15 raniti, in ciocniri similare. Si in portul Aden, alti trei protestatari au fost raniti de fortele guvernamentale.
Sentimentul anti-regim a fost alimentat, saptamana trecuta, dupa ce Saleh si-a insarcinat vicepresedintele, Abed Rabbo Mansour Hadi, sa negocieze o intelegere mediata de Consiliul de Cooperare din Golf si sustinuta de SUA, prin care I s-ar garanta imunitatea daca renunta la putere.
Insa Saleh a renuntat de trei ori, pana acum, sa semneze intelegerea, dupa ce promisese ca e de acord. Multi cred ca Saleh, care se recupereaza in Arabia Saudita