Nu ma gandesc anume la sotul fostei conducatoare a guvernului britanic, Margaret Thatcher, ma refer in general la acei soti, pe care viata i-a plasat langa gloria sotiilor.
Ce simte in sufletul lui un barbat ajuns in situatia de "print consort", identificat ca fiind sotul acelei doamne care ii poarta numele, asta depinde numai de cei doi membri ai cuplului. In mod normal, insa, sotul ar trebui sa fie mandru de victoriile sotiei sale, nu numai viceversa.
Cazul domnului Denis Thatcher
Se pare ca psihanalistii au inventat pe nedrept un complex, pe care l-au denumit "sindromul de sot al doamnei Margaret Thatcher". Sotul Doamnei de Fier n-a stat niciodata in umbra sotiei, scrie Pravda.
Dimpotriva, adesea ea s-a subordonat unui om inteligent si iubitor, care a calauzit-o si caruia se pare ca ii datoreaza o parte din succesul sau.
S-au casatorit in 1951, dupa ce el divortase de prima sotie, care, intamplator, tot Margaret se numea. Au avut doi copii, un baiat si o fata - gemeni.
Denis Thatcher a sesizat rapid talentul politic al sotiei sale, i-a fost tot timpul alaturi, a incurajat-o si i-a finantat actiunile.
In toata cariera, el a fost consilierul ei principal si, asa cum a afirmat chiar si fosta conducatoare a guvernului britanic, nimeni n-a stiut sa-i dea un adevarat sfat intelept in momentele de cumpana, asa cum a stiut sotul ei.
Pe de alta parte, se pare ca ascensiunea Doamei de Fier a fost si pentru sot o mica rampa de lansare, care l-a propulsat spre titlul de baron.
Dupa retragerea Doamnei de Fier, sotul a continuat sa se consacre obligatiilor ce-i reveneau in calitatea sa de baron, pana a decedat, in anul 2003, la 88 de ani.
Cazul Iulia Timosenko
Ucrainienilor le place s-o numeasca "Lady Iu", ceea ce desigur flateaza omul politic din ea.