Oamenii de afaceri sunt mulţumiţi de relaxarea unor proceduri şi de înlesnirile acordate pentru penalităţi, dar se aşteptau la o scădere a presiunii taxelor. Până la apariţia normelor de aplicare a viitorului Cod Fiscal, oamenii de afaceri chestionaţi de „Adevărul“ sunt rezervaţi în aprecierea modificărilor favorabile.
Deşi conţine şi măsuri care sprină firmele, noul Cod Fiscal are o serie de lacune, consideră oamenii de afaceri consultaţi de „Adevărul". Fără îndoială, depunerea trimestrială a declaraţiei unice în loc de cea lunară şi scutirea de la plata penalităţilor, în anumite condiţii, sunt de un real ajutor. La fel şi modificarea ordinii de stingere a obligaţiilor fiscale ori înscrierea în certificatul fiscal a sumelor pe care o firmă le are de încasat de la stat. Lista nemulţumirilor este însă lungă, de la menţinerea cotei unice, a taxei pe valoarea adăugată (TVA) şi a contribuţiilor sociale pe forţa de muncă la existenţa unui număr mare de taxe şi impozite, potrivit opiniilor exprimate de reprezentanţii mediului de afaceri.
Nu poate fi neglijat nici faptul că, deocamdată, noul Cod Fiscal nu are norme de aplicare, iar oamenii de afaceri se tem că lucrurile s-ar putea schimba după aprobarea lor. Trăgând linie, aspectele negative dezechilibrează puternic balanţa, adaugă ei.
Măsuri bune, dar cu întârziere
Ionuţ Negoiţă, care deţine mai multe afaceri în turism, imobiliare şi media, apreciază că iertarea firmelor de plata penalităţilor, în cazul în care achită până la 31 decembrie atât datoria, cât şi penalizarea, este cu siguranţă o măsură care nu poate fi ignorată. O altă veste bună pentru companii este reducerea la jumătate a penalizării, dacă până la 30 iunie 2012 sunt plătite principalul şi dobânda. „Toate aceste lucruri sunt bine-venite, dar cred că au fost adoptate puţin cam târziu. Multe firme solvabile au intrat în incapacitate de p