Renuntarea la alcool, mai ales in caz de alcoolism, este cea mai buna solutie. Desi extrem de dificila, aceasta lasa urme si peste ani, cei in cauza avand probleme cu echilibrul, desi nu au mai gustat alcool de multa vreme.
Oamenii de stiinta din Honolulu au testat, in cadrul mai multor experimente, echilibrul si capacitatile motorii ale unor voluntari diagnosticati cu alcoolism, dar care nu mai bausera de cateva saptamani, ale unor fosti alcoolici, care nu mai consumasera alcool de cativa ani, 7 in medie, existand, de asemenea, si subiecti care nu erau dependenti de aclool.
Subiectii au fost supusi unor teste asemanatoare celor folosite in cazul depistarii soferilor in stare de ebrietate (stat intr-un picior, mers pe o linie dreapta trasata, cu ochii inchisi si deschisi), observandu-se ca cei care nu mai consumasera alcool de 6 pana la 15 saptamani s-au descurcat cel mai prost, in general. La exercitiile efectuate cu ochii inchisi, cel mai slab rezultat l-au avut cei care se lasasera de baut in urma cu cativa ani.
Dr. George Fein, coordonatorul studiului publicat in Journal in Alcoholism: Clinical and Experimental Research, a explicat ca renuntarea la alcool duce la vindecare in proportie de 80 - 90%, insa aumite sechele raman.
Statisticile arata ca in primul an de la renuntarea la alcool, numarul accidentelor minore creste comparativ cu un an inainte, relateaza LiveScience. Cauza o reprezinta sechelele suferite la nivelul cerebelului.
"Asa cum o persoana care sufera de diabet isi poate pierde sensibilitatea de la nivelul extremitatilor, la fel se intampla in cazul alcoolicilor, care isi pot pierde permanent echilibrul si coordonarea", explica unul dintre cercetatorii implicati in studiu. Si asta, pentru ca alcoolismul este o boala clinica, chiar daca cel mai multi nu il percep asa.
Renunt