În celalte instituţii, majoritatea exponatelor n-au explicaţii, detalii suplimentare care să atragă vizitatorul. Sursa: VLAD STĂNESCU
Pentru a intra în muzeul "Grigore Antipa", la inaugurarea de duminică, oamenii au stat la coadă şi câte o oră jumătate ca să-l viziteze. La celelate muzee, cu excepţia celui al Satului, a fost aproape pustiu. Când spun unii că avem obiecte de tradiţie şi lucruri cu valoare istorică ce stârnesc curiozitate nu mint. Muzeele sunt pline de exponate interesante. Unul singur te-ar putea ţine o zi întreagă cu faţă lipită de vitrină, de la ora 10.00, de la deschidere - până la închidere, ora 18.00.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Muzeul Antipa a fost inaugurat
Însă, în muzeele de la noi, lipsesc poveştile, amănuntele care să le atragă interesul atât celor mici, cât şi celor mari. Explicaţiile sunt scurte. De fapt, de cele mai multe ori, lângă exponat e scris doar numele. Vă povestim ce am găsit în celelalte muzee în ziua deschiderii Antipa. E experienţa cuiva care a mers pentru prima dată în celelalte muzee mari ale Bucureştiului, atâtea cât a putut cuprinde într-un maraton de o zi.
Muzeul Ţăranului. La demisol, într-o sală dedicată comunismului, trei turişti francezi se învârt în jurul unui birou. Admiră muţi sculptura deosebită care îl împodobeşte şi, deodată, se blochează:"Ce caută pe el o piatră, coji de nucă şi de seminţe, două pahare murdare şi o Scânteia?". Nu era niciun fel de explicaţie, nici în engleză, nici în franceză şi nici măcar în română. Au ieşit din dilemă cu jutorul unui vizitator: "Comuniştii au confiscat averile intelectualilor şi nu ştiau să aprecieze arta şi obiectele cu valoare culturală, îşi băteau joc de ele". Francezii au rămas cu gura căscată, dând din cap, cuceriţi de explicaţie.
În sala din dreapta, o sumedenie de lucruri care să-ţi stârnească curiozitatea. La n