Datele oficiale arată că Delta Dunării a fost vizitată de mai puţin de 9.000 de turişti în primele şapte luni din acest an. Spre comparaţie, în doar 25 de zile festivalul Enescu atrage în jur de 16.000 de vizitatori din alte ţări.
Delta continuă astfel să fie o destinaţie în care proprietarii de pensiuni se plâng de lipsa turiştilor, în timp ce asociaţiile din turism atrag atenţia că delta va atrage mai mulţi bani când turismul va fi controlat şi când se vor lansa produse specifice acestei zone.
Doar 8.900 de turişti au fost raportaţi în Delta Dunării în primele şapte luni ale acestui an, mai puţin cu 900 faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Dintre cei aproape 9.000 de turişti, 33% au fost vizitatori străini, arată datele de la Asociaţia Rezervaţiei Delta Dunării. Lucrurile nu sunt însă chiar atât de negre precum par, iar scăderea ar putea fi doar o consecinţă a crizei şi a creşterii turismului la negru, atât turiştii, cât şi pensiunile preferând să nu declare cazarea pentru a plăti mai puţine taxe.
Cifra raportată de Asociaţie este cea oficială, construită pe baza raportărilor pensiunilor şi hotelurilor, însă, dacă se ia în considerare şi turismul la negru, în Deltă ajung anual circa 100.000 de turişti, potrivit consultanţilor din turism, citaţi de revista Business Magazin (www.bmag.ro)
Deşi este a treia deltă din Europa ca suprafaţă şi una dintre cele mai importante regiuni turistice ale României, Delta Dunării atrage anual mult mai puţini turişti faţă de alte delte europene mai mici ca suprafaţă, precum cea franceză (Delta Camarague) sau cea italiană (Delta del Po), care atrag anual peste un milion de turişti.
La limita supravieţuirii
"Cererea pentru cazare nu a fost grozavă de la începutul anului până în august, veniturile pe care le-am obţinut fiind în scădere cu 25%. Mai mult, am renunţat la a vinde complexul tur