BNR s-a trezit in plina criza sa limiteze accesul la credite, de teama ca romanii se vor ingloda si mai mult in datorii. Bancherii stramba din nas, pentru ca vor pierde si putinii clienti care le mai bat la usa. Economistii afirma ca pentru a relansa consumul, motorul economiei, avem nevoie de "sange proaspat", adica de bani.
Astazi expira termenul de dezbatere pentru noul regulament de creditare propus de BNR, iar toate elementele duc catre ideea ca Banca Centrala va inaspri conditiile.
Oficialii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) cred ca ne asteapta vremuri grele si ca pe fondul crizei, trebuie sa ne protejam si mai mult. Cu alte cuvinte, sa uitam de imprumuturi, carduri si refinantari si sa incercam sa traim cu ce bani avem in buzunar, pentru a evita sa ajungem in situatia nefericita de a nu avea cu ce sa ne platim datoriile.
“Regulamentul de creditare propus este conceput pentru o 'noua epoca' economica in care banii nu vor fi nici mai ieftini, nici mai multi decat acum”, afirma Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Resursele financiare trebuie folosite pentru dezvoltarea economiei reale, nu pentru consumAdrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR
De ce nu a facut-o in anii “Epocii de Aur a Consumului”, atunci cand economia “duduia” de credite date cu buletinul? Raspunsul pare, la prima vedere, unul logic – banii erau multi si ieftini, ne aflam intr-o perioada de expansiune economica. Acum, in ciuda datelor oficiale care afirma ca am fi iesit din recesiune, economia se zbate in criza. Si, in mod normal, ar trebui sa strangem cureaua.
Noul regulament de creditare a fost anticipat de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, inca din primavara. El declara atunci ca banca centrala pregateste masuri speciale, cel mai probabil prudentiale, de descurajare a creditarii in valuta pentru persoanel