Dacă pentru cei care caută o finanţare rapidă dobânzile sunt mari, cumpărătorii găsesc multe chilipiruri. Sursa: LIBERTATEA
Circa 190 de case de amanet au fost deschise în România şi mai ales în Capitală în primele şase luni din 2011, relevă datele Băncii Naţionale a României. Ritmul de deschidere este impresionant mai ales că urmează după doi ani când afacerea a experimentat o dezvoltare fără precedent, scrie revista Capital.
În prezent, în România funcţionează circa 3.000 de case de amanet. Preluând parcă modelul de dezvoltare consacrat de bănci în anii de graţie 2006, 2007 şi, mai ales, 2008, proprietarii de case de amanet se extind agresiv teritorial şi, în plus, îşi diversifică produsele şi trec la oferte ceva mai sofisticate.
Există, de exemplu, chiar şi clienţi fideli care primesc anumite discounturi la împrumuturi, iar gama garanţiilor acceptate s-a diversificat.
Jumătate din "garanţii" rămân la creditor
"Oamenii nu mai vin de mult doar cu bijuterii. Acceptăm aparatură electronică şi chiar automobile. Am observat că au început să vină din ce în ce mai mulţi studenţi cu laptopuri“, spune şeful unei case de amanet din Bucureşti, care adaugă faptul că mai mult de jumătate din cei care pun bunuri la amanet nu le mai recuperează.
Patronii spun că suma medie pe care o împrumută este de 200-300 lei, pe o perioadă de 15 zile, iar comisionul perceput variază între 0,8 şi 1% pe zi.
În timp ce costurile pentru cei care îşi lasă obiectele nu sunt deloc avantajoase, preţurile practicate la vânzarea de obiecte nerecuperate de clienţi sunt greu de refuzat.