Traian Băsescu s-a acoperit încă o dată de penibil în acțiunile lui propagandistice în favoarea companiei RMGC, care intenționează să exploateze aurul de la Roșia Montană. Într-o emisiune la ProTV, șeful statului a afirmat: ”Din punct de vedere al părţii de mediu, exagerăm în momentul de faţă şi după emisiune vă voi pune la dispoziţie cateva poze pe care le-am făcut eu ca amator când am fost acolo, din elicopter. Dacă dvs reuşiţi să le arătaţi la televizor, oamenii vor înţelege de ce nu sunt credibili toţi cei care spun că exploatarea de la Roşia Montană va genera poluare. Românii ar trebui să ştie ce este acum acolo”. Supriza a venit când ”Gândul” a prezentat fotografiile realizate de Traian Băsescu. Pentru că, așa cum cititorii au sesizat deja, ele nu prezintă dezastrul ecologic de la Roșia Montană, ci pe cel produs de iazul de decantare Valea Șesii, rezultat în urma exploatării cuprului de la Roșia Poieni (localitate aflată la 10 km de Roșia Montană).
Dacă cineva își închipuie că este vorba de o gafă prezidențială, cauzată de apropierea dintre cele două localități ori de rezonanța numelor (Roșia Montană, respectiv Roșia Poieni), se înșeală. La mijlocul lui iulie 2009, adică doar în urmă cu doi ani, Traian Băsescu a fost la Roșia Poeni. Așadar, cunoaște zona în mod direct. În plus, motivul pentru care Traian Băsescu a fost la Roșia Poieni și istoria acestei exploatări reprezintă un precedent a cărui ignorare nu se poate face decât cu rea-credință.
Ideea privatizării companiei de stat Cuprumin Abrud a apărut în 2004. În 2007, un consorțiu format din societățile Cuprom, Energo Mineral și IPRONEF au semnat un contract de cooperare (asociere) cu Cuprumin. Asocierea prevedea realizarea la exploatarea minieră din Munții Apuseni a unor investiții toatel de 155 milioane de euro, într-o perioadă de cinci ani, pentru protecția mediului promițându-se o investi