Cercetătorii au descoperit noi dovezi care sugerează că nici păsările primitive nu au scăpat nevătămate în urma impactului produs de asteroidul care a lovit pământul şi a dus la dispariţia dinozaurilor, relatează Live Science.
Aparent, numeroase specii de păsări au murit la sfârşitul epocii dinozaurilor, speciile moderne dezvoltându-se într-o perioadă de 15 milioane de ani de la coliziunea asteroidului despre care se crede că s-ar fi petrecut în urmă cu 65 de milioane de ani.
Aceste specii noi sunt semnificativ diferite de ascendenţii lor, susţin cercetătorii. "Păsările arhaice arătau la suprafaţă similar cu păsările moderne, însă, dedesubtul penajului erau complet diferite", crede Nicholas Longrich, paleontolog la Universitatea Yale. "Unele dintre ele aveau dinţi. Altele aveau încheieturile construite invers, ceea ce sugerează că zburau diferit", a explicat el.
Pentru a se asigura că păsările preisitorice nu au dispărut înainte de impactul cu asteroidul, Longrich şi colegii săi au analizat o serie de fosile ale unor păsări antice, păstrate în mai multe muzee din Statele Unite şi Canada. Apoi, s-au axat pe speciile despre care se putea afirma cu certitidune perioada în care au trăit. Cercetătorii au reuşit să identifice astfel şapte specii de păsări, printre care şi scufundătoarele, care au trăit în perioada în care s-ar fi prăbuşit asteroidul şi care nu au supravieţui mai mult de sfârşitul epocii dinozaurilor.
"Dispariţia lor a fost abruptă", spune Longrich. "Se pare că asteroidul a lovit toţi dinozaurii, nu doar pe cei tereştrii, ci şi păsările, dinozaurii zburători". Cu toate acestea, descoperirea nu permite o concluzie generală din pricina puţinelor fosile pe care cercetătorii le-au avut la dispoziţie.
Cercetătorii au descoperit noi dovezi care sugerează că nici păsările primitive nu au scăpat nevătămate în urma impactulu