Primarii pot organiza referendum pentru a lăsa populația să decidă ce se va întâmpla cu maidanezii sau soarta câinilor fără stăpân poate fi decisă de consilierii locali, a explicat prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei. Sursa: Codrin Prisecaru
Legea privind gestionarea maidanezilor va fi discutată săptămâna aceasta în plenul Camerei Deputaților. Primăriile vor putea decide dacă vor ține câinii comunitari în adăposturi sau îi vor eutanasia.
Dacă va intra în vigoare, fiecare autoritate locală va putea lua o hotărâre în ceea ce privește câinii fără stăpân care au împânzit străzile Capitalei. Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaie, cel care a inițiat legea, a explicat, pentru cititorii EVZ, ce ar trebui să reglementeze noua lege a maidanezilor, câtă libertate de decizie ar trebui să aibă autorităţile locale şi de ce ar trebui lăsaţi locuitorii unui oraş să decidă cum ar trebui gestionată problema câinilor fără stăpân din localitatea lor.
”Nu știu dacă se va organiza referendum. Legea spune că se va consulta populația prin mai multe metode. Dacă Primăria vrea referendum, să-l facă. Oricum, primarul general Oprescu a declarat ca nu e de acord cu eutanasierea. Atunci poate are cei 43 milioane de euro anual, ca să-i țină în adăposturi și e bine și așa. Numai să nu mai fie pe străzi”, a explicat Atănăsoaei.
Întrebat dacă europenii au fost consultați atunci când s-a luat decizia de a se iniția acest proiect de lege, prefectul Capitalei a explicat că ”UE nu se bagă”.
”Mai mult, de curând CEDO a condamnat România pentru nerezolvarea acestei probleme, arătând că Statul Român poate să ia orice măsură pe care o consideră necesară și că niciun stat nu poate fi obligat să ia măsuri pe care nu și le permite financiar”, a mai explicat Atănăsoaei.
Ieri, câțiva iubitori ai animalelor s-au strâns în fața Parlamentului pentru a milita împotriva legii. Era un gr