Trei ani de criză. 15 septembrie 2008: falimentul Lehman Brothers. De atunci, insolvenţa şi somajul au devenit obişnuinţă. Sursa: REUTERS
Singurul lucru cert este că acestă criză va mai dura mult timp. Cu recul în industrie şi exporturi, economia tuşeşte şi are nevoie de întăritori: investiţii pentru a crea locuri de muncă.
Cum au fost afectate proiectele mari de investiţii din România în aceşti trei ani şi care sunt perspectivele de investiţii pentru crearea de joburi - două întrebări la care răspunsul arată viitorul pentru români.
Povestea "Nokia" de la Jucu
Al doilea exportator al României în 2010 , conform datelor ministerului Economiei, Nokia este afectată puternic de reducerea cotei de piaţă a firmei la nivel global. Salariile au scăzut, se anunţă disponibilizări, iar muncitorii au început să stea acasă în concediu fără plată.
Unda de şoc a problemelor de la Nokia se propagă în zona Clujului: în parcul industrial pregătit la Jucu pentru a susţine activitatea pe orizontală a firmei - fabrica de ambalaje, tipografia - lucrurile sunt încremenite. Problema cea mai mare a opririi unui proiect de dimensiunea Nokia, cu efect de antrenare zonal, este că trimite în sărăcie nu doar eventualii şomeri, ci o întreagă comunitate şi zonă care gravitează economic în jurul proiectului.
Un alt investitor în România, care a fost afectat de criză, este Renault. Compania dă semne de relocare spre Maroc. Principalul exportator al României, Dacia Renault, a avut o scădere cu 16% a vânzărilor pe modelul Duster în aprilie 2011, faţă de martie, iar datele de la jumătatea anului confirmă trendul de scădere al vânzărilor totale, la nivel mondial.
Un reprezentant al Renault declara, pentru Reuters, că întreaga piaţă auto franceză s-a situat în teritoriu negativ la jumătatea anului.
În ceea ce prive