Afirmaţia îi aparţine unui specialist de marcă în domeniul construcţiilor, cu o impresionantă experienţă: doctor inginer Octavian Coşovliu. De altfel, de-a lungul Falezei se văd numeroase semne de eroziune şi tasare. Dincolo de un anumit prag de umezire, loess-ul din care este alcătuită Faleza se poate prăbuşi chiar şi sub propria greutate, fără încărcarea lui cu construcţii.
De ceva vreme, se tot vorbeşte despre o posibilă alunecare a Falezei în Dunăre. Dacă nu este o simplă speculaţie, şi într-adevăr un fenomen periculos de o asemenea anvergură se poate produce la un moment dat, atunci se cuvine s-o aflăm de la un specialist. Fireşte, cu speranţa că va infirma posibilitatea producerii unei asemenea catastrofe.
CITEŞTE ŞI:
Inginerul Coşovliu despre groapa de la Elice: „Este un gest iresponsabil să se lase descoperită acea groapă, luni de zile!"
Am discutat aşadar cu doctor inginer Octavian Coşovliu, expert autorizat, unul dintre specialiştii români de marcă în domeniul construcţiilor, fost director tehnic al Proiect SA, care şi-a dedicat deceniile de activitate profesională, studierii vulnerabilităţii terenurilor pentru fundaţii, din zona Galaţi-Brăila, soluri de tip aluvionar, din loess, sensibile la umezire şi cu risc seismic ridicat.
„Este posibil"
La întrebarea noastră: „Poate aluneca Faleza în Dunăre?", reputatul specialist a răspuns: „Alunecarea Falezei în Dunăre este posibilă, dar numai în anumite condiţii". Afirmaţia a fost evident argumentată. Mai întâi însă, inginerul Coşovliu ne-a explicat ce este acela loess, adică pământul pe care trăiesc gălăţenii şi ale cărui caracteristici au introdus în vocabularul nostru uzual cuvântul tasare.
„Într-un limbaj pe înţelesul tuturor, loess-ul este un sol format din praful de argilă cărat de vânt. Este deci de origine eoliană, are o culoare galbenă-cenuşie şi