Evenimentul marchează sfârşitul verii şi începutul toamnei iar ciobanii coboară cu oile din munte. Stăpânii oilor împart între ei brânza, caşul, urda şi celelalte bunătăţi pe care le-a strâns cu grijă şi muncă multă pe perioada călduroasă. Tot acum fac şi bilanţul şi văd câte mioare au fost decimate de animalele sălbatice.
“Răvăşitul oilor” este un moment numai bun de a gusta din bunătăţile pregătite de ciobanii care şi-au petrecut vara sus pe Muntele Leaota şi a de a afla cum s-au descurcat. “Ia zi baciule, cum a ieşit din vara asta, întreabă un cioban. Foarte bine, răspunde celălalalt, dar, din păcate, ursul şi lupul au mai dat iama prim turma mea”. Aşa discută ciobanii la începere anotimpului ploios şi care în timpul verii nu au coborât nici măcar pentru o zi din munte, pentru a putea scoate de la mioare tot ce e mai bun pentru casa omului: brânză, caş, urdă sau smântână.
La începutul toamnei, bârsanele îngrăşate sunt coborâte de la munte de către ciobani, la stăpânii nerăbdători să le revadă întregi, sănătoase şi să-şi ia porţia de brânză. Coborârea sau “Răvăşitul Oilor” încheie într-un mod gustos şi plin de voie bună anul pastoral. E o tradiţie seculară valorificată mai ales din punct de vedere turistic, pentru că oferă imagini mioritice şi mâncare tradiţională, multă muzică de calitate, precum şi o gamă variată de bulzuri, pastrame, brânzeturi şi must.
Tradiţia este un prilej şi pentru meşteşugari de a-şi expune obiectele artizanale sau păstoreşti, cele textile sau vasele din ceramică. Muzica tradiţională românească, dansul şi buna dispoziţie sunt nelipsite de 20 de ani, în perioada “Răvăşitului Oilor”, de la Runcu.
Tradiţie ţinută mai mult de bătrâni
Localnicii mai în vârstă îşi aduc aminte că atunci când erau copii, veneau mereu la “Răvăşitul Oilor”. „Când coborau ciobanii din munte era zi de sărbăt