Fondul Monetar Internaţional (FMI) ridică tonul la Atena. Reprezentanţii instituţiei internaţionale, aflaţi în capitala Greciei, au avertizat că amânarea implementării planului de austeritate şi amânarea privatizărilor riscă să provoace falimentul ţării.
"Privatizările întârzie să se concretizeze si asta din cauza neîntelegerilor clasei politice care nu reuseste să se pună de acord în privinta felului în care trebuie procedat" regretă FMI, o instituţie care se referă fireşte la programul grecesc de privatizări de 50 de miliarde de euro pe care Atena a promis că-l va aplica până în 2015.
Cu alte cuvinte mâine, este tentat să spună Fondul Monetar Internaţional, care nu ezită să-i ameninţe pe greci cu falimentul în cazul în care mai aşteaptă mult. Reprezentantul instituţiei financiare la Atena a confirmat de asemenea că Grecia nu va cunoaşte creşterea economică decât eventual în 2013.
În sfârsit, Bob Traa - reprezentantul FMI în Grecia - a cerut autorităţilor elene să reformeze de urgenţă administraţia fiscală pentru a evita creşterea sistematică a impozitelor. Pe scurt, scenariul catastrofă începe să prindă contur, lucru care de altfel se resimte pe pieţele bursiere. La Paris, principalii indicatori au piedut peste 3 procente în cursul după-amiezii în faţa neputinţei europenilor de a stopa criza grecească. La fel ca zilele trecute, valorile bancare au fost din nou cele mai afectate. Franţa intervine pentru a calma bursele
François Baroin, ministrul francez de finanţe a ieşit la rampă ca să de asigurări că "un faliment al Greciei nu este ipoteza de lucru în zona euro, nu e strategia noastră". Pentru Paris, obiectivul este de a face să devină operational planul european din 21 iulie, plan care decidea salvgardarea Greciei şi mărirea fondului financiar european. În opinia lui Baroin, "Grecia ştie ce are de făcut, guvernul de la Atena ştie ce