De astăzi începe cursa pentru găsirea de directori de companii de stat din mediul privat. ZF defineşte profilul celor care ar putea intra pe listele scurte ale head-hunterilor implicaţi în proiect.
Ministerul Economiei a ales vineri firma de executive search care va oferi consultanţă în recrutarea managerilor din privat pentru primele cinci companii de stat.
În luna februarie a anului viitor companiile de stat Hidroelectrica, Oltchim, Romarm, SNLO şi Electrica Furnizare vor avea primii manageri privaţi, aleşi în cadrul celui mai mare proiect asumat de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Emil Boc.
De astăzi începe cursa pentru găsirea acestor manageri. În acest context, ZF propune o listă de opt manageri cu experienţă în privat care s-ar putea afla pe listele scurte ale head-hunterilor în mai puţin de cinci luni, adică un exerciţiu de selecţie.
Monica Iavorschi, Doru Voicu, Adrian Băicuşi sau Cristian Secoşan sunt spre exemplu doar câţiva dintre executivii de top care au demonstrat de-a lungul timpului că pot conduce afaceri de sute de milioane de euro, că pot gestiona efective de mii de angajaţi şi că menţin companiile pe profit chiar şi în perioade economice dificile.
De o expertiză ca a lor au nevoie companiile de stat care înregistrează pierderi anuale de milioane de euro şi care nu reuşesc să scape de datorii de ani întregi.
Până acum, în funcţia de director general la companiile de stat executivii erau numiţi politic, iar mandatele lor se finalizau la câteva luni sau poate unu sau doi ani, din cauza schimbărilor de miniştri. Proiectul de introducere a managementului privat la marile companii de stat reprezintă prima încercare majoră a statului de a moderniza administraţia publică, cu ajutorul profesioniştilor.
Propunerea pentru acest proiect a venit de la ministrul economiei Ion Ariton, la începutul acestui