Este încă în toi revolta judiciară declanşată în anul 2011 prin procesele colective contra băncilor şi contra autorităţilor. Sunt pe drum mai multe alte procese contra ridicărilor ilegale de maşini şi contra rovinietei ilegal aplicată, precum şi o reglementare care va putea re-instaura regula bunului-simţ şi precedentul judiciar în contracte şi, în genere, în comportamentul juridic.
În 2010, criza s-a instalat deplin în România şi a început să se simtă la nivel de individ, care a început să preţuiască orice leu pe care îl cheltuieşte în plus şi, cu atât mai mult, orice leu pe care îl plăteşte nedatorat băncilor sau îi este confiscat de stat ca urmare a măsurilor de austeritate. Cetăţenii români s-au asociat şi, în procese colective, au dat în judecată puternicii lor co-contractanţi şi statul.
A fost o adevărată revoltă judiciară contra puterii economice şi/sau politice, la care judecătorii au răspuns pozitiv într-o primă fază. Şi, cel mai important, procesele colective din 2010 i-au făcut pe deţinătorii puterii să se teamă de abuzurile lor şi să încerce să vadă legea şi contractele altfel, ca instrumente de drepturi nu numai pentru ei, ci şi pentru destinatari ori pentru co-contractanţi.
Răspunsul autorităţilor - în care includ şi sefii de orice nivel ai judecătorilor - la acest curent a fost încercarea, în parte reuşită, de des-curajare a judecătorilor sau chiar de timorare a acestora. Mulţi dintre judecători au început să se teamă de sancţiuni disciplinare sau de riscul de a nu îşi putea continua ascensiunea profesională.
Unora li s-a oferit o carieră cores-punzătoare în schimbul unor soluţii care să nu deranjeze puterea economică sau politică. Şi probabil că au fost câţiva care au acceptat oferta, întrucât unele dintre soluţiile revoluţionare din toamna anului 2010 au fost desfiinţate în recurs, în ciuda unei evidente încălcări ale princ