1. Alimentaţia sărăcăcioasă
Persoanele subnutrite sau malnutrite au un risc mai mare de a contracta infecţii. Studiile arată că dietele drastice, cu un aport mai mic de 1.200 de calorii zilnic, scad capacitatea de apărare a organismului. În plus, alimentaţia de tip fast-food (cu grăsimi, prăjeli, conservanţi) deprimă imunitatea. Potrivit nutriţioniştilor, aceste produse nu doar că nu aduc substanţe nutritive organismului, ci reuşesc să consume şi puţinele vitamine şi minerale pe care le avem în rezerve. De ceea, ca să te pregăteşti pentru sezonul răcelilor, hrăneşte-te echilibrat. Include în dieta zilnică legume, fructe şi ulei de măsline, iar săptămânal consumă orez brun şi carne de peşte şi de pui.
2. Sedentarismul
Mişcarea stimulează imunitatea prin mecanisme incomplet elucidate. Ea pune sângele în mişcare şi astfel mobilizează limfocitele din organele-depozit, astfel că anticorpii vor ajunge mai repede în întâmpinarea microbilor, pentru a-i anihila. În plus, studiile arată că globulele albe sunt mai virulente la persoanele care fac sport. Pentru a-şi face efectul, nu este nevoie de exerciţii fizice elaborate, ci sunt suficiente plimbările de 20 de minute, în ritm alert, care cresc ritmul cardiac. Mai mult, mişcarea în aer liber, sub razele blânde ale soarelui de toamnă, stimulează formarea vitaminei D în piele, aliatul imunităţii. Pe de altă parte, excesul de exerciţii fizice slăbeşte imunitatea.
3. Stresul
Stresul prelungit duce la eliberarea de cortizol în sânge, hormon care scade capacitatea de apărare a organismului în faţa infecţiilor. În plus, stresul alterează echilibrul bacteriilor de la nivelul intestinului gros, arată un studiu recent realizat la Universitatea de Stat din Ohio, SUA. Mai exact, reduce numărul şi diversitatea bacteriilor prietenoase din colon, efect similar celui produs de consumul de antibiotice. @N_P