Salariile de 800-900 de euro în domeniul exploatării miniere nu au fost suficiente. Deşi au anunţat în presă şi au lipit afişe prin oraş, reprezentanţii unei firme care căuta circa 70 de muncitori pentru a-i trimite la muncă în Mongolia s-au trezit că intervievează o singură persoană.
Reprezentanţii companiei susţin că au fost prost impresionaţi de muncitorii clujeni, care nici măcar nu au venit la interviuri, aşa că au de gând să îi cheme la muncă pe vecinii din Ucraina.
Joia şi vinerea trecută, reprezentanţii companiei mongole Altain Khuder LLC au aşteptat încrezători să stea de vorbă cu clujenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Deşi legislaţia română prevede că orice angajator sau firmă care plasează forţa de muncă în străinătate trebuie înregistrată la Inspectoratul Teritorial de Muncă, Ferencz Pach, reprezentant al unei firme din Ungaria care plasează forţă de muncă pentru Altain Khuder LLC, a explicat că timpul scurt nu i-a permis să anunţe autorităţile despre planurile sale de a angaja circa 60-75 de persoane pentru o exploatare de fier de suprafaţă din deşertul Gobi, Mongolia. „Avem nevoie de 90 de persoane, dar circa 10-15 am angajat deja din Ungaria. Dacă nu merge treaba în România, vom pleca şi Ucraina, să vedem cum stau lucrurile şi acolo”, a spus Pach.
Practic, societatea Altain Khuder LLC caută maşinişti, mecanici auto, tinichigii, lăcătuşi şi meserii conexe pentru instalarea şi mentenanţa aparaturii speciale, aflată la locul exploatării miniere. Potrivit paginii societăţii comerciale, mina de fier Tayan Nuur este cea mai apropiată mină de fier faţă de granţia cu China, iar producţia de minereu feros este prognozată pentru încă aproximativ 25-30 de ani.
Două cereri pentru 70 de locuri
La Cluj, numai Ovidiu, care de loc e din Dej, a ajuns la interviu. „N-am soţie, n-am copii, n-am nimic care să mă ţină aici. Am văzut afi