Zeci de unităţi de învăţământ din judeţ au început cursurile fără aviz sanitar de funcţionare ori fără a avea autorizaţii pentru prevenirea şi stingerea incendiilor.
60 de unităţi şcolare prahovene, majoritatea din mediul rural, au început noul an de învăţământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare. „Avem şcoli în sate, precum Adunaţi, Tomşani şi Loloiasca unde nu există reţele de utilităţi, prin urmare nu au putut obţine această autorizaţie. Totuşi copiii merg la ore, însă, în cel mult două săptămâni, conducerile unităţilor de învăţământ trebuie să se pună la punct cu aceste aspecte, ca totul să fie în regulă", a precizat Gheorghe Borovină, şeful Inspectoratului Judeţean Şcolar Prahova.
În ciuda celor constatate, lucrurile nu sunt, din punctul de vedere al organelor de control, îngrijorătoare la nivelul județului. Și asta pentru că mare parte a unităților didactice s-au încadrat în normele necesare avizului de funcționare. Astfel, 327 de grădiniţe cu program normal, 46 de grădiniţe cu program prelungit, 285 de şcoli, 49 de licee, trei universităţi, şase şcoli postliceale sanitare şi alte opt şcoli speciale au obţinut „undă verde"din partea Direcției de Sănătate Publică Prahova.
Cum poate fi obţinută autorizaţia sanitară
Potrivit legii, instituţiile de învăţământ în care se desfăşoară activităţi şcolare fără avizul sanitar ar trebui închise. Totuşi, pentru ca elevii să poată merge la ore, directorii unităţilor cu probleme igienico-sanitare pot solicita autorizaţii cu termen de conformare, care vor fi retrase dacă deficienţele nu vor fi remediate în timpul indicat de inspectorii DSP.
25 de unităţi şcolare fără autorizaţii de la ISU
Mai grav este faptul că 25 de unităţi şcolare din Prahova au început cursurile fără a avea autorizaţii pentru prevenirea şi stingerea incendiilor. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgen