Despre ora de religie din programul elevilor se vorbeşte de mai mulţi ani în contradictoriu. Ba că e obligatorie, ba că nu e, iar acum, un politician vine cu o propunere ce stârneşte noi controverse: să se predea în biserici. Despre ora de religie din programul elevilor se vorbeşte de mai mulţi ani în contradictoriu. Ba că e obligatorie, ba că nu e, iar acum, un politician vine cu o propunere ce stârneşte noi controverse: să se predea în biserici.
Vicepreşedintele Partidului Conservator, Bogdan Diaconu (foto), vrea ca orele de religie să fie predate nu în sala de clasă, ci chiar în biserică. “Predarea religiei în biserică are o altă încărcătură pentru copii, care au posibilitatea să vadă pe viu ceea ce învaţă din cărţi. Aşa cum orele de sport se fac în sala de sport, cred că e normal ca şi religia să se predea în biserică, fiecare elev, în locaşul de cult căruia îi aparţine”, a declarat Diaconu. În 1995 a fost aprobată o lege potrivit căreia “planurile de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplină şcolară”.
Aproape 60 de deputaţi au atacat această lege, argumentând că educaţia religioasă obligatorie contravine liberei dezvoltări a personalităţii umane. Iar confuziile continuă!
Disciplina religie are un statut aparte şi astăzi: nu e nici obligatorie, nici opţională, nici facultativă. Potrivit Inspectoratului Şcolar Bucureşti, chiar dacă, la începutul anului şcolar, părintele îşi înscrie copilul la religie, în cazul că vrea să îl retragă, completează o cerere în acest sens.