Un tei pucios din centrul satului Sâncrai şi un arbore Sequoia de la poalele Muntelui Vlădeasa uimesc turiştii prin frumuseţea şi povestea lor. Cei doi arbori au fiecare peste 100 de ani şi s-au calificat în finala competiţiei „Arborele Anului“
„Povestea contează. Povestea din care reiese legătura dintre om şi copac“, spune Kovacs Erzsebet, coordonatoarea competiţiei naţionale „Arborele Anului“, în a cărei finală s-au calificat doi arbori din judeţul Cluj. Este vorba de un tei pucios (cu frunză mică), bătrân de 115 ani şi înalt de 20 de metri, care se află în curtea grădiniţei din satul Sâncraiu, comuna cu acelaşi nume, respectiv de un arbore uriaş, Sequoiadendron giganteum, bătrân de peste 100 de ani şi înalt de circa 30 de metri.
„Persoana sau asociaţia care a înscris în concurs arborele câştigător va primi 3.000 de lei în baza unui contract prin care se obligă să aibă grijă de copac, să-l trateze dacă e bolnav sau să amenajeze spaţiul în jurul său pentru a atrage cât mai mulţi turişti“, adaugă Kovacs Erzsebet de la Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, organizatoarea competiţiei.
Mesajul acestui concurs este de a atrage atenţia asupra importanţei arborilor în viaţa oamenilor şi asupra necesităţii protejării mediului. Ideea competiţiei a fost preluată din Cehia, unde au loc astfel de întreceri de ceva vreme.
Cei doi arbori din Cluj pot fi votaţi dând click pe linkul http://www.arboreleanului.ro/voteaza.php până în 31 octombrie, iar cel care va avea cel mai mare număr de voturi va câştiga concursul şi va reprezenta ţara la etapa internaţională a „Arborele Anului“. Competiţia a fost câştigată anul trecut de un tei de lângă Miercurea Ciuc.
Teiul din Sâncraiu şi Sequoia din cătunul Dealul Domnului constituie două atracţii apreciate de turişti care vin cu sutele în fiecare an. Dacă primul copac se află în mijlocul unei comunităţi, al