Culesul viilor va începe în această săptămână în majoritatea regiunilor ţării. Excepţie fac regiunea de vest a ţării unde culesul a debutat la începutul lunii septembrie şi regiunea Transilvaniei unde în fiecare an culesul viilor începe la sfârşitul lunii septembrie - început de octombrie.
Producţia de vin din 2011 va fi, din punct de vedere cantitativ, peste media înregistrată în ultimii ani, potrivit prognozei Patronatului Viei şi Vinului (PVV). Potrivit PVV, volumul de vin din anul în curs va fi de circa 6,5 milioane de hectolitri, în ciuda faptului că anumite zone au fost afectate de grindină (Buzău - Pietroasa) sau de îngheţul târziu din luna martie (Vrancea, Iaşi, Huşi).
Ovidiu Gheorghe, preşedintele PVV, a precizat: "În Dealu Mare, anul acesta va fi o recoltă foarte bogată, cu aproximativ 20% mai mare faţă de un an normal. Din punct de vedere calitativ, strugurii au un potenţial oenologic ridicat, asemănător cu cel din 2009, atacurile de mană şi făinare având doar caracter zonal, fără impact asupra stării de sănătate a plantaţiilor de viţă de vie la nivel naţional. Insolaţia prelungită din ultima lună a determinat o acumulare foarte bună a zaharurilor, ceea ce va genera o calitate ridicată a vinului din acest an, iar diferenţele semnificative de temperatură dintre zi şi noapte contribuie la îmbogăţirea potenţialului aromatic al vinurilor".
* Vinurile din categoria premium au înregistrat scăderi semnificative ale cotei de piaţă, potrivit PVV
Piaţa totală a vinului a scăzut de la circa 450 milioane de euro la aproximativ 350 milioane de euro, în ultimii trei ani, pe fondul crizei economice, potrivit PVV. În această perioadă, producătorii şi comercianţii de vinuri s-au readaptat la o nouă formă a cererii, îndreptată îndeosebi către vinurile din categoriile medium şi ieftin. Vinurile din categoria premium au înregistrat scăderi semnificativ