Astăzi expiră termenul până la care Banca Naţională acceptă comentarii şi propuneri asupra proiectului de regulament prin care acordarea de credite în valută persoanelor fizice urmează să fie restricţionată drastic, însă Asociaţia Română a Băncilor (ARB) nu doreşte să facă publice amendamentele bancherilor.
Radu Gheţea, preşedintele ARB, consideră că propunerile nu trebuie discutate în presă, ci doar între bănci şi BNR.
"Aceste propuneri nu sunt pentru a fi discutate public. Am transmis o serie de sugestii la banca centrală. Le-am discutat. Vom primi de la BNR punctul de vedere, îl discutăm. Poate revenim cu alte sugestii. Este un proces mai delicat."
Chiar dacă nu vorbeşte despre propuneri, el avansează un termen privind punerea în aplicare a regulamentului: în cursul lunii octombrie. Aceasta ar însemna că schimbul de "sugestii" dintre BNR şi ARB nu se va prelungi.
După mai multe luni în care guvernatorul BNR Mugur Isărescu tot făcea referiri la pregătirea unor noi măsuri prudenţiale privind creditul în valută, banca centrală a publicat un proiect de regulament pentru care a aşteptat propuneri şi observaţii.
Spre deosebire de alte situaţii similare, bancherii s-au abţinut de la comentarii publice, lăsându-i mai degrabă pe analişti să comenteze posibilele implicaţii ale restricţiilor avute în vedere de BNR.
În aceste condiţii, rămâne ca banca centrală să publice o formă finală a regulamentului pentru ca întreaga piaţă să poată afla cum va continua creditarea persoanelor fizice. Eventual atunci vor mai comenta şi bancherii, când de fapt nu va mai avea rost, deocamdată fiind afişată o imagine de disciplină, fără disensiuni între băncile comerciale şi BNR.
Care va fi impactul schimbărilor avute în vedere? Prima consecinţă va fi reducerea sumelor care pot fi împrumutate. BNR nu precizează dacă şi-a bazat proiectul pe o evalu