Foto: Thinkstock Ştiaţi că o cură de 12 luni cu ulei de cătină ar avea un efect benefic asupra creierului sufocat de monotonie? Acest efect ar echivala, simbolic, cu starea de echilibru a unui concediu de 40 zile, petrecute în condiţii de confort maxim. Şi asta datorită unei substanţe prezente în fructul bine copt de cătină, care conferă starea de bine, automulţumire şi linişte psihică. Descoperirea a fost făcută de oamenii de ştiinţă din Marea Britanie, după 12 ani de cercetări în domeniu. Ei au constatat că substanţa are efecte similare unei „morfine blânde”.
Uleiul, preparat în casă
Uleiul din cătină poate fi cumpărat din magazinele naturiste sau preparat în casă, după următoarea reţetă: punem un kilogram de fructe, bine spălate şi zdrobite, într-un borcan şi peste ele turnăm ulei de măsline sau de floarea-soarelui. Le lăsăm timp de 30 de zile la temperatura camerei, fără a le acoperi etanş. Uleiul obţinut se strecoară prin tifon şi se pune în sticluţe mici. Avantajul este că fructele de cătină, bogate în vitamine şi minerale, se pot recolta începând cu luna august, până la primul îngheţ.
Beneficii
n) Este o sursă naturală de vitamine,
n) Ajută la vindecarea ulcerului şi a infecţiilor urinare
n) Este un puternic energizant
n) Scade durata de convalescenţă
n) Are efecte radioprotectoare, fotoprotectoare, de cicatrizant, de puternic imunomodulator
n) Ameliorează circulaţia periferică deficitară.
În general, ca un tratament să dea rezultate bune trebuie să se facă o cură. În cazul tratamentului cu cătină, cura durează aproximativ trei luni. Medicul biochimist Eugen Giurgiu precizează că este bine să folosim cătina cât mai aproape de starea ei naturală, fie fructele crude, fie extrase din fructul întreg. Specialistul nostru recomandă mai puţin ceaiurile şi mai degrabă extrasele uleioase de căti