Ministrul Mediului, László Borbély, a declarat ieri, la finalul şedinţei extraordinare a Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU) privind debitul scăzut al Dunării şi, implicit, al problemelor generate de acest fenomen, că "deocamdată nu sunt motive mari de îngrijorare, cel puţin până la sfârşitul lunii". "Prognoza meteorologică pentru intervalul 19-28 septembrie estimează precipitaţii slabe, în special în sud-vestul ţării. În acest moment, în Bazinul principal al Dunării plouă, ca urmare a unui ciclon ce se află deasupra zonelor din Ungaria, Croaţia şi Serbia. Astfel, deşi scăderea debitelor este accentuată, prognozele din amonte ale Dunării vor indica creşteri ale nivelelor ca urmare a acestor precipitaţii. Ne aşteptăm ca, începând cu data de 26 septembrie, Dunărea să înceapă să crească", a afirmat Borbely.
Referindu-se la funcţionarea centralei nucleare de la Cernavodă, directorul general adjunct al ANAR Ovidiu Gabor, a spus că "mai sunt 47 de cm până la Cota de Atenţie, iar nivelul de acum poate asigura funcţionarea centralei fără probleme".
Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a anunţat ieri că debitul Dunării la intrarea în România, în secţiunea Baziaş (vest), este într-o uşoară scădere faţă de zilele precedente, respectiv de 2.350 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s). "Pentru intervalul 18.09.-25.09.2011, debitele Dunării la intrarea în ţară, în secţiunea Baziaş, îşi vor menţine tendinţa de scădere, ajungând în data de 25 septembrie, la un debit de 2250 mc/s. Cel mai scăzut debit din ultimii 50 de ani a fost înregistrat în anul 2003, când Dunărea, la intrarea în ţară, a avut un debit de 1600 mc/s", a informat ANAR, precizând că "debitele sunt suficiente pentru asigurarea cerinţelor de apă pentru toate folosinţele, atât pentru populaţie, cât şi pentru industrie"."În conformitate cu prognozele h