Controversa acestor denumiri, purtată prin Parlament, în stradă, chiar şi în presa internaţională, a ajuns la o rezolvare. Un nou tiraj DEX va ieşi în curând şi va cuprinde toate modificările în legătură cu "ţigan" şi "jidan", cuvinte pe care o serie de organizaţii le consideră jignitoare la adresa etniei rome şi evreilor.
Academia Română va face modificările solicitate de mai multe organizaţii şi instituţii pentru cele două cuvinte pe care acestea le consideră jignitoare la adresa etniei rome şi evreilor, într-un nou tiraj al Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (DEX), a declarat pentru MEDIAFAX Marius Sala.
Noul tiraj DEX va ieşi "în curând" de la tipografie şi va cuprinde "toate modificările solicitate".
Rom sau ţigan?
Pe de altă parte, Silviu Prigoană propunea anul trecut ca, în documentele emise de instituţiile din România, să se înlocuiască termenul de persoană de etnie romă cu ţigan. Motivul pentru care acesta a propus această modificare este confuzia care se face pe plan internaţional între romi şi români. Propunerea lui a fost respinsă de Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Cameră.
Guvernul vrea "ţigani", nu "romi"
Şi preşedintele Traian Băsescu spunea la un moment dat că, în momentul în care s-a decis schimbarea denumirii ţiganilor în romi, s-a luat o decizie greşită, europenii făcând confuzie între romi şi români.
Dezbaterea rom-ţigan a ajuns şi în presa internaţională. Time şi The Economist, despre "rom" versus "ţigan"
«Epitet dat unei persoane cu apucǎturi rele»
Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună" a transmis o scrisoare deschisă Institutului "Iorgu Iordan-Al. Rosseti" prin care îi solicită să respecte recomandarea fǎcutǎ de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în ceea ce priveşte rectificarea definiţiei cuvântului "ţigan" în Dicţionarul Explicativ al