Noul Cod civil al României, prin care sunt reglementate raporturile patrimoniale şi nepatrimoniale dintre persoane, ca subiecte de drept civil, intră în vigoare din 1 octombrie. Codul este alcătuit dintr-un ansamblu de reguli care stabileşte raporturile de drept privat, încorporând în totalitate reglementările privitoare la persoane, relaţiile de familie şi relaţiile comerciale. Specialiştii au precizat că actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite sau produse înainte de intrarea în vigoare a noului Cod civil nu pot genera alte efecte juridice decât cele prevăzute de legea în vigoare la data încheierii sau, după caz, a săvârşirii ori producerii lor. Orice persoană dispărută poate fi declarată moartă după doi ani. Despăgubiri la ruperea abuzivă a logodnei. Minorii de 16 ani se pot căsători doar în anumite condiţii. Interzicerea căsătoriei între tutore şi persoana minoră şi între persoane de acelaşi sex sunt doar câteva modificări pe care le aduce Codul Civil. Şi respectarea vieţii private se face după reguli noi din octombrie. Avocatul Adrian Ionescu explică Codul Civil pe înţelesul tuturor joi de la ora 10.00 în direct pe www.ziuaconstanta.ro.
Realizator: Lavinia Siclitaru
Aşteptăm întrebările dumneavoastră prin formularul de comentarii de la sfârşitul articolului sau la adresa interviu@ziuact.ro.
Nota redacţiei: Pentru a păstra coerenţa şi relevanţa discuţiei, nu vom valida comentariile care nu se referă la temele anunţate, care nu conţin întrebări sau care constau în atacuri la persoană. Intrebari redactie:
1. Noul Cod Civil, care va intra in vigoare la data de 1 octombrie 2011, contine reglementari favorabile consumatorilor si va conduce la o flexibilizare a creditelor, insa exista si multe probleme legate de faptul ca acesta nu se va aplica decat contractelor incheiate dupa data mentionata. Care este cel mai