Cercetătorii români de la Institutul „Victor Babeş“ vor colabora cu cei chinezi pentru a înţelege şi mai bine cum funcţionează aceste celule. Descoperirea revoluţionară făcută de oamenii de ştiinţă români a uimit lumea medicală internaţională. Telocite sunt celule care ar putea reface inima după infarct.
Cercetătorii de la Institutul Naţional de Patologie „Victor Babeş" au fost invitaţi, luna viitoare, la Shanghai, de specialiştii chinezi să le arate descoperirile pe care le-au făcut în urmă cu un an şi care au uimit lumea medicală internaţională.
Medicii români au reuşit să descopere un nou tip de celule, numite telocite, despre care au stabilit că sunt prezente în organe precum inima, tubul digestiv, uter, trompe uterine, dar şi în plămâni, pancreas, glandă mamară şi în placentă. Specialiştii spun că la microscopul electronic, telocitele se văd sub forma unei caracatiţe. Ele sunt localizate în aproape toate ţesuturile organismului, inclusiv la nivelul capilarelor şi al terminaţiilor nervoase. Potrivit cercetătorilor români, telocitele ar putea fi „cheia regenerării inimii după infarct". Mai exact, ele ar putea fi folosite pentru refacerea musculaturii cordului după un infarct miocardic, dar şi pentru refacerea altor muşchilor scheletici. Acest tip de celule este cu atât mai important cu cât, la nivel mondial, în fiecare an, peste 17 milioane de oameni mor din cauza bolilor cardiovasculare, principala cauză de deces.
S-ar putea realiza un tratament în circa un an
Ieri, la conferinţa organizată de Institutul Naţional de Patologie „Victor Babeş" a fost prezent şi profesorul Xiangdong Wang de la Universitatea de Medicină din Shanghai, care a vorbit despre importanţa majoră a descoperirii făcute de cercetătorii români, arătându-şi interesul deosebit pentru înţelegerea şi pentru aprofundarea mecanismelor de funcţionare a acestor celule. El a prec