Comisia Europeană (CE) a lansat, pe 20 septembrie, un document intitulat "Foaia de parcurs către o Europă eficientă în privinţa resurselor". Este vorba de un program care urmăreşte crearea unei economii europene durabile până în anul 2050, potrivit unui comunicat de presă al Departamentului pentru Afaceri Europene. Foaia de parcurs arată că vreme de numeroase decenii, Europa a cunoscut o bunăstare crescândă bazată pe utilizarea intensivă a resurselor, dar acum ea se confruntă cu o dublă provocare - pe de-o parte necesitatea de a continua creşterea economică pentru a oferi pe mai departe bunăstare cetăţenilor, iar pe de altă parte, necesitatea de a se asigura că această creştere economică este una durabilă.
Economia s-a bazat până acum pe utilizarea unor resurse naturale cum ar fi metalele, energia, apa, biodiversitatea, ca şi când ele ar fi inepuizabile, iar acest tip de comportament nu poate fi menţinut pe termen lung.
Din acest motiv, documentul prezentat de Comisie susţine necesitatea unor transformări fundamentale în domeniul energiei, industriei, agriculturii, transporturilor, pescuitului, dar şi transformări profunde în comportamentul producătorilor şi consumatorilor.
În acest context, foaia de parcurs propune mijloace prin care creşterea economică să poată continua, dar într-o manieră durabilă. Se propune, astfel, acordarea de stimulente pentru investitori în scopul promovării inovaţiilor ecologice, dar şi acordarea unui rol mai important proiectării şi etichetării ecologice. De asemenea, guvernele statelor membre sunt invitate să impoziteze mai puţin munca şi mai mult poluarea şi consumul de resurse şi să-i stimuleze pe consumatori în direcţia utilizării de produse eficiente din punct de vedere energetic. Totodată, Comisia propune o adaptare a preţurilor astfel încât ele să reflecte în mod real costurile de utilizare a resurselor.
Potr